logo
g

Dieta przeciw rakowi piersi

Katarzyna Gwiazda

Dieta przeciw rakowi piersi

http://polki.pl/work/privateimages/formats/NEWS_MAIN/3586.jpg

Pomaga zmniejszyć jego ryzyko. Ma solidne, naukowe podstawy. To nie wszystko. Jeśli jednak zachorowałaś, może Ci pomóc w walce z rakiem.
 

Pomaga zmniejszyć jego ryzyko. Ma solidne, naukowe podstawy. To nie wszystko. Jeśli jednak zachorowałaś, może Ci pomóc w walce z rakiem.

 
 

Zdaniem onkologów, przyczyną około jednej trzeciej przypadków choroby nowotworowej są błędy w odżywianiu. Dlatego zmień nieco swoją dietę, by zmniejszyć ryzyko zachorowania. Nie obawiaj się – nie będziesz musiała żywić się wyłącznie sałatą! Wprowadzaj zmiany stopniowo, a nawet nie zauważysz, jak zaczniesz jeść zdrowo. Oczywiście, jeżeli już zachorujesz, nic nie zastąpi leczenia. Ale właściwa dieta pomoże Ci pokonać chorobę.

Unikaj tłuszczu i smażeniny

Jednym z głównych sprawców rozwoju raka piersi są nadmiar tłuszczów w diecie i otyłość. Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej w organizmie sprzyja wzrostowi poziomu estrogenów, a to może zwiększyć ryzyko zachorowania. Również wędliny i smażone mięso szkodzą piersiom. Te pierwsze zawierają azotany (są one składnikami saletry, używanej do peklowania wędlin), które w organizmie mogą się przekształcać w substancje rakotwórcze nitrozaminy.Z kolei wysoka temperatura podczas pieczenia, smażenia czy grillowania sprzyja tworzeniu się innych kancerogenów, m.in. benzopirenu. Staraj się więc ograniczyć spożycie wędlin, a przygotowując mięso, zanurzaj je w marynacie (tworzy ona na powierzchni warstwę ochronną).Trzecim „podejrzanym” jest alkohol. Przyspiesza rozwój komórek nowotworowych, a więc sprzyja rozrostowi guza. Dlatego ogranicz picie alkoholu do 4 kieliszków niskoprocentowych trunków (piwa, wina) tygodniowo.

Obrońcy kobiet

Coraz więcej badań wykazuje, że odpowiednia dieta może działać ochronnie na organizm. Włącz do menu jak najwięcej pro-duktów bogatych w antyoksydanty (przeciwutleniacze). Zwalczają one niebezpieczne wolne roniki, uszkadzające komórki. Do najsilniejszych przeciwutleniaczy należą flawonoidy, witaminy C, E i A (lub beta-karoten) oraz selen. Najwięcej tych związków jest w warzywach i owocach.To samo dotyczy błonnika, który wiąże w jelitach substancje rakotwórcze obecne w pożywieniu. Dzięki temu organizm wydala je, zanim przedostaną się do krwi. Błonnik prawdopodobnie obniża też poziom estrogenów. Zalecana dzienna dawka to 18–40 g błonnika (równowartość 2–3 łyżek otrąb).Kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem jest łosoś, makrela, śledź, tuńczyk i sardynka, również pomagają zapobiegać rakowi piersi. Dlatego częściej staraj się jeść ryby niż mięso (z niego możesz nawet całkiem zrezygnować).Kwasy omega-3 zawierają również niektóre oleje roślinne (np. rzepakowy, lniany) oraz siemię lniane.To ostatnie ma także lignany, które w organizmie przekształcają się w substancje o działaniu przeciwestrognowym.

d




logo