logo
g

Nowotwory a styl życia

2009-03-14, źródło: www.e-prolinea.pl

Nowotwory a styl życia

http://www.sxc.hu Szacuje się, że w krajach uprzemysłowionych blisko ¼ zgonów spowodowana jest chorobami nowotworowymi, a liczba chorych rośnie w zastraszającym tempie. Istnieje ponad 100 rodzajów nowotworów i przynajmniej tyle samo przyczyn tej choroby. Jednak pomimo tak niepokojących statystyk jedno jest pewne – zdecydowanej większości zachorowań można zapobiec poprzez prawidłowe i regularne odżywianie, zaniechanie palenia tytoniu oraz zdrowy styl życia.

Badania wykazały, że częstość występowania chorób nowotworowych u wegetarian jest średnio o 40 % niższa niż u osób stosujących tradycyjną dietę. Wydaje się więc, że istotnym elementem diety przeciwnowotworowej jest duża ilość warzyw i owoców. Poza błonnikiem, witaminami i składnikami mineralnymi warzywa i owoce zawierają wiele innych, mniej znanych a bardzo korzystnych fitozwiązków. Są to aktywne biologicznie substancje wpływające pozywtywnie na pracę naszego organizmu. Do najważniejszych produktów mających wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych należą: pomidory, brokuły, brukselka oraz winogrona (ze skórką) i owoce cytrusowe.

        Produkty węglowodanowe zalecane są głównie ze względu na dużą zawartość błonnika wpływającego na zmniejszenie zagrożenia rakiem, przede wszystkim jelita grubego poprzez przyspieszenie pasażu treści pokarmowej. Zalecane są rośliny strączkowe, owies, makarony oraz ziemniaki.

        Wiele badań naukowych donosi, że dieta bogata w mięso zwiększa predyspozycję do niektórych nowotworów (jelita grubego, prostaty  i jajników). Kwasy trans (występujące w twardych margarynach) zwiększają ryzyko raka piersi i jelita grubego. Natomiast kwasy omega 3 (olej lniany, rzepakowy, orzeszki ziemne i orzechy włoskie, śledź, łosoś, tłuszcz rybi) hamują namnażanie komórek nowotworowych, dlatego też należy zwiększyć ich podaż w diecie.

         Ponadto tłuszcz jest przyczyną nadwagi i otyłości, które także mają związek z powstawaniem raka, m.in. raka piersi.

       Nadmierne spożycie alkoholu przyczynia się do powstawania wielu rodzajów nowotworów, w tym raka jamy ustnej, przełyku, krtani, gardła, piersi, wątroby i jelit. Piwosze natomiast są bardziej narażeni na powstanie raka trzustki (ze względu na dużą zawartość kancenogennych nitrozoamin w piwie). Wino czerwone działa ochronnie, jednak nie wolno się tym usprawiedliwiać i należy pamiętać o rozsądnych granicach spożywania nawet tego alkoholu.

d




logo