logo
g

Pokarmy sojowe – złoty środek czy placebo?

Dr n. med. Kamil Drucis

Pokarmy sojowe – złoty środek czy placebo?

Pokarmy sojowe – - Soybeans.jpgW wielu krajach po opublikowaniu danych dotyczących wzrostu ryzyka raka piersi u kobiet przyjmujących hormonalną terapię zastępczą zaobserwowano wzrost przyjmowania preparatów zawierających przetworzoną soję. Ma to być "złoty środek" zapewniający łagodniejsze przechodzenie menopauzy. Niestety obecnie brak jest jednak pełnych danych wskazujących na pozytywny wpływ soi lub modyfikowanych preparatów i ekstraktów soi na przebieg menopauzy oraz danych dotyczących wpływu soi u kobiet chorujących na raka piersi.

Soja – zdrowy składnik diety

Soja zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. W obszarach gdzie stanowi dominujące źródło aminokwasów stwierdzono niższe ryzyko zachorowania na raka piersi jak i raka prostaty. Soja wpływa również korzystnie na poziom całkowitego cholesterolu, lipoprotein i trójglicerydów. Jest zazwyczaj dobrze tolerowana i jest zalecana jako zamiennik w diecie pokarmów zwierzęcych zawierających większe ilości tłuszczu.

Naukowcy z Korei zaobserwowali mniejsze ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet w wieku przedmenopauzalnym, u których w diecie występowały pokarmy sojowe. Podobny wpływ zaobserwowano dla spożywania tofu. Jednak autorzy podkreślają, że zarówno soja jak i tofu były przyjmowane w dużych ilościach, charakterystycznych dla kuchni koreańskiej.
Warto również podkreślić wpływ soi na procesy poznawcze. Regularne przyjmowanie soi w okresie pomenopauzalnym zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera oraz poprawia procesy poznawcze zarówno u kobiet jak mężczyzn w starszym wieku.

Soja u kobiet z rakiem piersi
Niewątpliwie soja odgrywa ważną rolę jako składnik prawidłowej diety. Obecnie brak jest jednak danych dotyczących wpływu soi na zdrowie u kobiet z rozpoznanym rakiem piersi, a niektóre wyniki badań na modelach zwierzęcych wskazują na negatywny wpływ ekstraktów sojowych na komórki raka przyspieszając ich wzrost i podziały. Nie zawsze jednak modele zwierzęce odzwierciedlają to co dzieje się w organizmie ludzkim.
Biorąc pod uwagę wyniki obecnych badań soja powinna być elementem zdrowej diety u kobiet w okresie przed i po menopauzie. Jedynie kobiety chorujące na raka piersi powinny zachować szczególną ostrożność i rozwagę wprowadzając do diety soję, najlepiej konsultując taki krok z lekarzem.

d




logo